Jógama

Bemutatkozás

Rólam

Toplakné Tóth Betti

Több mint 20 év pénzügyi szektorban eltöltött idő után hoztam egy döntést, addigi életemet egy fél órás jóga nidra (mély relaxáció) változtatta meg. A felismerés, hogy addigi életem tovább nem folyhat ebben a mederben ijesztő és egyben felemelő volt. A pénzügyi világot, amiben dolgoztam teljesen elhagyva, Pilates oktatóként, majd a teljességet keresve 2009-ben akkor még a Magyar Jóga Társaság képzésében végeztem el az Alapoktatói Jógatanfolyamot. Akkor még nem gondoltam, hogy tanítani is fogom a jógát. Egyszerűen hajtott a kíváncsiság, a tudásvágy, hogy segítsek magamon, a családomon egy minőségibb, boldogabb életet élni. Azóta folyamatosan képzem magam. A Magyar Jóga Akadémián elvégeztem a Jóga Gyermekeknek majd a Jógaterápia szakirányt. 2014 januárjában 3 hetet töltöttem egy zarándokúton Indiában, amely alapjában változtatta meg az életről alkotott képemet. 2015 óta Jógaterápiával foglalkozom, tanulmányaim során nagyon sok irányzattal megismerkedtem (Hatha Jóga, Iyengar Jóga, Szatyananda Jóga, Kriya Jóga, Himalája Jógatradició, Rádzsa Jóga). A hozzám járó gyakorlóknál sokszor tapasztaltam, hogy a nehezebb testtartások miatt, lanyhul a lelkesedésük. Kerestem és próbáltam ráérezni, mi az, amivel rá tudom vezetni őket a rendszeres gyakorlásra, ezért egyéni terápiákat kezdtem el kidolgozni számukra, amiket erőlködés nélkül tudtak végrehajtani. A pontos és tudatos gyakorlás fontosságát próbáltam átadni az óráimon. Tevékenységem során az alternatív mozgásterápia felé vezetett az utam. Az első fantasztikus megtapasztalásom a passzív kimozgatásos oktatás során ért. Amikor a lábfejemet mozgatta a tanulótársam érzékeltem a gyomrom keménységét és a fejemben lévő feszültséget. Ez a masszázs győzött meg arról, hogy a Jóga és az Ayurvédikus masszázstechnikák kéz a kézben segítik az embereket egy harmonikus élet elérésében. Szolgálni és segíteni szeretnék azoknak, akik hiszik, hogy kis segítséggel és saját tenni akarásukkal vissza tudják állítani egészségüket, mind testi mind mentális szinten.

A Jógama-ról

yoga-1812695_1280

Óráim

Az izületek és mirigygyakorlatok segítik az energiablokkok felszabadítását, a kóros lerakodásokat (ama) kisöprik a testből. A légzőgyakorlatokkal (pranajama) biztosítjuk a napi tevékenységeinkhez szükséges erőt, energiát és vitalitást – Út a meditációhoz. Ha az ászánákat elsajátítjuk és rendszeresen gyakorloljuk, serkentik és összehangolják a test minden szervének, szövetének és sejtjének a működését. Az elme éberré, erőssé válik, a test pedig egészségessé és aktívvá. 

Óráimon kis létszámú csapatokkal (maximum 7 fő) foglalkozom, az egyéni adottságok figyelembevételét előtérbe helyezve. Az ászánák könnyebb kivitelezéséhez szükséges minden eszközt (szőnyeg, szék, heveder, kötél, tégla, blokk, pléd, falon kötél) biztosítani tudok, így neked már csak egy kis tenni akarásra és a testedre van szükséged, hogy elindulj az úton.

Miért jógázzunk?

Az elme akkor kezd vátlozni, ha rendszerességet viszünk a mindennapjainkba. Ilyen a jóga gyakorlása is. Eleinte az elme tiltakozik, kifogásokat keres, hogy miért nem tudsz rendszeresen gyakorolni. Határozd el, hogy 3 hétig rendszeresen gyakorolsz és figyeld meg, hogy a 3 hét eltelte után, milyen változások történtek a testedben és életedben. Megszelidíted az elméd, rendszerességet és biztonságot fogsz érezni, így lesz a tested egy kellemes hely, ahová, bárhol bármikor vissza tudsz térni. Csak rajtad múlik, hogy mikor nyomod meg a start gombot. 

Amit mozgatsz az épül,
amit nem mozgatsz az leépül.